ICV pregunta al Govern per què no permet que l'activista saharauí abandoni el país


El portaveu ecosocialista vol saber si s'ha realitzat alguna gestió diplomàtica amb El Marroc per a permetre el retorn de Aminetou Haidar a Sàhara Occidental

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, registrat una bateria de preguntes dirigides al Govern per a saber "per què les autoritats espanyoles no permeten que l'activista  sahrauí,  Aminetou  Haidar, abandoni el país" i "si s'ha realitzat alguna gestió diplomàtica amb El Marroc per a permetre el retorn d' Aminetou  Haidar a Sàhara Occidental". "En cas afirmatiu, quines?", vol saber Herrera que també ha volgut denunciar la situació en la qual es troba l'activista  sahrauí, retinguda a Lanzarote  donat que no pot tornar a Espanya ni tampoc al seu país.

En el text de la pregunta, el portaveu  ecosocialista en el Congrés ha volgut denunciar "la falta de voluntat política de resolució del conflicte" en la qual l'activista  sahrauí ha quedat sense possibilitats de sortir de l'aeroport de Lanzarote amb cap a  Aaiún, cosa que va propiciar que dilluns passat iniciés una vaga de fam en el mateix aeroport.

Malgrat això, diu el text de la bateria de preguntes, el director de l'aeroport va denunciar a  Haidar per pertorbació de l'ordre públic i violació de domicili. Cada nit, AENA, depenent del govern, obliga per la força a sortir de l'aeroport a  Haidar, sense tenir en compte que es tracta d'una persona afeblida pels anys que ha passat en presons marroquines i per les diferents vagues de fam que ha protagonitzat, a més de l'actual. Per tot això, IU- ICV diu "detectar diferents irregularitats en el procés i vulneració de drets de l'activista" pel que vol saber:

Per què va denunciar AENA, depenent del Govern, a l'activista  sahrauí?, El Govern considera que el director de l'aeroport va actuar amb correcció denunciant de violació de domicili i pertorbació de l'ordre públic tenint en compte que la presència d'Aminetou  Haidar no impedeix ni dificulta el correcte funcionament de l'aeroport?

Considera el govern que la denúncia facilita en algun cas la resolució de la situació?

Considera correcte el tracte rebut per  Aminetou  Haidar per part de la policia i AENA és l'adequat a una persona que es troba en estat de debilitat per una vaga de fam?

S'han portat a terme negociacions amb  Aminetou  Haidar o amb el seu entorn per a pactar la tornada de l'activista als Territoris Ocupats? En cas afirmatiu, Pot explicar el govern en contingut de les negociacions?

ICV