El vicepresident del grup dels Verds i eurodiputat d’ICV visitarà demà al matí a Lanzarote l’activista pro-drets humans al Sàhara Occidental per traslladar-li el suport de la formació ecosocialista i del grup en la seva lluita


Raül Romeva promou una resolució d’urgència de suport a Aminetou Haidar al Parlament Europeu


L’eurodiputat d’ICV adscrit al Grup dels Verds/ALE, Raül Romeva, ha anunciat avui que està promovent una resolució d’urgència de suport a l’activista sahrauí, Aminetou Haidar, que es votarà la setmana vinent durant la sessió plenària a Estrasbourg. “És urgent tractar la situació humanitària d’Aminetou Haidar”, ha dit Romeva que també ha manifestat que “cal afrontar de manera ferma els motius que l’han dut a arribar a aquesta situació tan dramàtica: la injustícia que viu el poble sahrauí”.

Segons l’eurodiputat ecosocialista, “la millor manera d’ajudar Haidar és escoltant-la i responent a la seva crida i això és el que tinc intenció de fer aquest dijous quan visiti a l'activista i a la seva delegació a Lanzarote”. Romeva, que vol presentar la resolució d’urgència al Parlament Europeu, diu que espera molt més de la UE davant una situació “tan flagrant de vulneració de drets humans com la que està exercint El Marroc sobre el Sàhara Occidental” . “La situació d’Aminetou Haidar ha posat de manifest fins a quin punt el règim marroquí no és creïble quan parla del seu desig de trobar una solució per al Sàhara Occidental”, ha afegit.

De la mateixa manera, l’europarlamentari s’ha referit a la reunió del Consell d'Associació de la UE i el Marroc (Troika) celebrada ahir que suposava una nova oportunitat “per a deixar clar que la cooperació entre la UE i El Marroc és necessària i positiva, però en cap cas ha de fer-se a costa dels drets humans però lamentablement una vegada més la Troika ha desaprofitat aquesta oportunitat”. Així, Romeva considera que la situació d’Aminetou Haidar “és el resultat de dècades de deixadesa per part de la UE en relació amb Sàhara Occidental. El silenci còmplice de tants anys i la tebiesa de la UE amb el Marroc en relació a aquest tema acaba d'esclatar-nos en les mans”.

Per tot això, Romeva ha anunciat la presentació de la resolució d’urgència així com la petició al Govern de l’Estat que “hauria de situar aquest tema entre les seves prioritats més immediates, tal com ja vaig sol·licitar la setmana passada al President del Govern i al Ministre d'Afers exteriors durant la meva visita a Madrid per a preparar aquesta Presidència”.

“L'Estat espanyol, en tant que antiga potència colonitzadora, ha d'assumir en aquest tema el lideratge que fins a ara s'ha negat a assumir”, ha dit mentre ha recordat totes aquelles accions que ha liderat últimament al Parlament europeu per la lluita pels drets del Sàhara Occidental: “ vaig denunciar la situació dels set activistes detinguts i jutjats al Marroc per un Tribunal Militar he impulsat novament la creació de l'Intergrup de suport al Sàhara, he demanat al govern espanyol que faci d'aquest tema una prioritat durant la propera presidència espanyola de la UE”.

L’eurodiputat ecosocialista així com la portaveu, Laia Ortiz, lideraran la delegació d’ICV en la concentració de suport a Aminetou Haidar que tindrà lloc demà a la tarda davant de la subdelegació del Govern.