El Congrés aprova una moció d'ICV que condemna els incidents violents a l'Aaiun i promou una investigació independent internacional

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui una esmena transaccional a una moció d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), defensada per la diputada Núria Buenaventura, en la qual s'insta el Govern espanyol a "condemnar" els incidents violents ocorreguts a Agdam Iziko i a Al-Aaiun pel desallotjament el passat 8 de novembre d'aquest campament. Així mateix, s'insta el Govern a promoure "l'establiment d'una investigació independent a nivell internacional per aclarir els fets, les morts i les desaparicions".

A més, el text aprovat insta el Govern a "expressar a les autoritats marroquines la seva preocupació davant les informacions sobre violacions de drets humans en el territori del Sàhara Occidental".

També s’emplaça el Govern a "intensificar i aprofundir les relacions amb el Front Polisario, legítim representant del poble sahrauí" a més de "coordinar les accions necessàries per tal de culminar el procés de descolonització del Sàhara Occidental, a través de l'aplicació del principi de la llibertat determinació mitjançant l'expressió lliure i autèntica de la voluntat del poble sahrauí, en el context d'arranjaments conformes als principis i propòsits de la Carta de les Nacions Unides ".

Així mateix, l'esmena aprovada insta el Govern a "impulsar una major implicació de la comunitat internacional i, especialment, del Grup d'Amics del Sàhara Occidental, amb vista a arribar a una solució política justa, duradora i mútuament acceptable de conformitat amb el que estableix les resolucions pertinents de les Nacions Unides ".

En el vuitè punt de l'esmena aprovada al Congrés insta el Govern a demanar al Regne del Marroc que "respecti el lliure accés de la premsa, els observadors independents i les organitzacions humanitàries al Sàhara Occidental i la seva lliure circulació dins del territori".

Bonaventura censura la detenció de membres de grups prosaharauis

D'altra banda, Núria Buenaventura ha lamentat per "desproporcionada i innecessària" la detenció de membres de grups prosaharauis convidats a la tribuna del Congrés i s'ha solidaritzat amb els mitjans de comunicació que han rebut empentes per part de la policia quan traslladaven als detinguts a una comissaria fora del recinte del Congrés.