Sàhara, el poble que espera

Les claus històriques per entendre el conflicte etern del Magreb
DOSSIER ESPECIAL SÀHARA OCCIDENTAL / SEGLE XIX
Els homes del desert
La societat nòmada abans de la colonització
Una desena de grups tribals es repartien el domini del Sàhara Occidental. Però l'arribada dels colons europeus a l'inici del segle XIX va alterar l'ordre polític, econòmic i social establert fins al moment. Les formes de vida tradicional van desaparèixer eclipsades per noves dinàmiques basades en la pesca i l'explotació minera.
Antoni segura (text)
Etiquetes: Francisco Bens, Julio Caro Baroja, Maa-el-Ainin
DOSSIER ESPECIAL SÀHARA OCCIDENTAL / SEGLE XX
Sota el jou espanyol
La traumàtica descolonització i l'emergència de la consciència nacional sahrauí
Com més països europeus marxaven d'Àfrica, més reticent es mostrava Franco a desprendre's del Sàhara. De res van servir la seva provincialització i altres estratagemes matusseres: l'esperit anticolonial sahrauí volia la independència d'Espanya i en aquest context es va fundar el Front Polisario. Amb tot, el seu enemic últim no va ser Espanya sinó el Marroc.
Maria Coll (text)
Etiquetes: Al-Uali Mustafà Said, Antonio de Oro Pulido, Ernesto Guevara, Francisco Franco, Federico Gómez de Salazar, Hassan II, Luis Carrero Blanco, Luis Rodríguez de Viguri, Manuel Alia Medina, Mohamed V, Mohamed Lamín Ahmed, Mohamed Salem uld Salek, Mohamed Sidati, Mohamed Sidi Brahim Bassiri, Omar Hadrami
DOSSIER ESPECIAL SÀHARA OCCIDENTAL / SEGLE XX
El somni de Hassan II i el malson dels sahrauís
De la marxa verda a la construcció del mur
El novembre del 1975, 350.000 marroquins envaeixen el nord del Sàhara sense trobar resistència. Espanya abandona la seva colònia, abandona els sahrauís a la seva sort i fa cas omís de l'ONU, que reclama un referèndum d'autodeterminació. El Polisario inicia una guerra de guerrilles que només s'esgotarà amb la construcció d'un immens mur.
Sílvia Marimon (text)
Etiquetes: Adolfo Suárez, Ahmed Bensuda, Ahmed Dlimi, Al-Uali Mustafà Said, Antonio Carro Martínez, Augusto Pinochet, Carlos Arias Navarro, Federico Gómez de Salazar, Francisco Franco, Hassan II, Henry Kissinger, Houari Boumedienne, Jaime de Piniés, Joan Carles de Borbó, José Solís Ruiz, León Herrera Esteban, Manouchehr Pishva, Manuel Prado i Colón de Carvajal, Marta Jiménez, Martin Luther King, Mohamed Khouna Ould Haidalla, Pedro Cortina Mauri, Simeón Ake, Ould Daddah, Richard Nixon, Valéry Giscard d’Estaing
DOSSIER ESPECIAL SÀHARA OCCIDENTAL / SEGLE XX
L'exili permanent
Viatge al cor de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)
La fi del conflicte armat va traslladar la guerra del front als despatxos. Enlloc s'han viscut amb més esperança i frustració els contactes diplomàtics que s'han succeït des d'aleshores com als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. El pas dels anys ha forçat milers de persones a transformar un dels racons més inhòspits del planeta en casa seva.
Sònia Casas (text)
Etiquetes: Aminatu Haidar, Felipe González, Javier Pérez de Cuéllar, James Baker, Mohamed VI, Mohammed Abdelaziz