La RASD i el Front Polisario aplaudeixen el rebuig a prorrogar els acords de pesca entre la UE i Rabat

MADRID, 15 (EUROPA PRESS) -

La República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i el Front Polisario han aplaudit avui el rebuig del Parlament Europeu a prorrogar els acords pesquers entre la Unió Europea i el Marroc, segons ha informat el ministre delegat de la RASD per a Europa, Mohamed Sidati.

"És un acord viciat d'il · legalitat que sempre hem considerat nul i sense efecte. El rebuig d'aquest acord, per una institució tan prestigiosa de la UE com el Parlament Europeu va clavar un cop mortal a les reclamacions del Marroc perquè la UE avalés la seva robatori dels recursos naturals del Sàhara Occidental ", ha dit Sidati.

Per això, Sidati ha assenyalat que la decisió del Parlament Europeu suposa una "derrota jurídica i política" per al Marroc i per la seva política de expansionisme. "Aquest és un missatge al Marroc per posar fi a la seva política d'ocupació, annexió i repressió", ha manifestat.

"Amb aquest vot, el Parlament Europeu ha reafirmat el compromís de la UE amb els Drets Humans i el Dret Internacional, i ha dit 'no' al robatori dels recursos naturals del Sàhara Occidental", ha afegit Sidati."Sàhara Occidental és un territori en procés de descolonització. Marroc no té sobirania sobre el territori, no és la potència administradora per ser la potència ocupant", ha apuntat.

"Aquest rebuig confirma les legítimes reivindicacions del poble sahrauí a la llibertat i l'autodeterminació, i suggereix que Europa dóna suport de manera més eficaç a les Nacions Unides per a una solució justa i duradora al conflicte del Sàhara Occidental, sobre la base de respecte i aplicació del dret inalienable del poble sahrauí a l'autodeterminació ", ha indicat el representant sahrauí.

"Aquesta solució és l'única garant de la pau, l'estabilitat i la seguretat en tota la regió", ha postil · lat Sidati, segons ha informat l'agència oficial de notícies sahrauí SPS.

Per la seva banda, diverses associacions que donen suport a la independència del Sàhara Occidental han mostrat aquest dimecres la seva satisfacció pel rebuig del Parlament Europeu, ja que consideren que viola la sobirania de l'antiga colònia espanyola.

Les organitzacions, entre les quals destaquen l'Associació per als Pobles d'Àfrica (APPA), la Coordinadora Estatal d'Associacions de Solidaritat amb el Sàhara (CEAS-Sàhara) i Ecologistes En Acció, van destacar en un comunicat que l'acord de la UE i el Marroc viola clarament el Dret Internacional, legitima l'ocupació militar i il · legal del Sàhara Occidental per part del Marroc per l'espoli dels recursos naturals de territori sahrauí i constitueix un obstacle més per a la resolució del conflicte.

Segons la nota, l'acord, que acaba a finals de mes, només beneficia a les embarcacions de grans dimensions - "que, de cap manera, representen el sector pesquer espanyol" - i al Regne del Marroc, que rep milions d'euros a canvi i que es veu "políticament reforçat en l'ocupació militar del Sàhara Occidental".

El 2007, la UE va signar un acord per quatre anys amb el Marroc perquè un total de 119 vaixells poguessin pescar en aigües territorials marroquines, dels quals 101 eren espanyols. Rabat va rebre a canvi 144 milions d'euros.

El vot de l'Eurocambra és vinculant i, per tant, l'acord, que s'aplicava de forma provisional des del 28 de febrer de 2011, haurà de cessar de forma immediata, segons han informat fonts parlamentàries.

POSICIÓ DEL MARROC

En resposta, el Govern del Marroc ha advertit que tots els vaixells europeus que pesquen en les seves aigües s'han de retirar de la zona abans de mitjanit.

El Ministeri d'Afers Exteriors marroquí ha retret la "lamentable" decisió adoptada per l'Eurocambra i ha alertat que tindrà "conseqüències serioses" en la cooperació entre el Marroc i els Vint-segons informa l'agència MAP, que anticipa una possible "revaluació global del partenariat "amb la Unió Europea i repercussions en matèria de comerç i de mobilitat, entre d'altres qüestions.

El Ministeri marroquí ha citat en la seva nota les raons al · legades pel Parlament Europeu - "financera i pressupostària, econòmica i ecològica" - i ha recordat que, a canvi de permetre l'explotació de les seves aigües, Marroc rebia a l'any uns 36 milions d'euros.

El comunicat no valora els arguments relatius a que l'acord suposa explotar recursos de la població sahrauí i es limita a esmentar de passada l'antiga colònia espanyola per aplaudir que, al costat del veto a l'acord pesquer, aquest dimecres s'han rebutjat propostes que qüestionaven la " integritat territorial "del Marroc i la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental.