El Marroc reforça el bloqueig al Sàhara

18/10/2009 CONFLICTE ENQUISTAT 

BEATRIZ MESA
CASABLANCA


Un cop més, el Marroc ha efectuat un gran desplegament policial i militar al Sàhara Occidental, l’antiga colònia espanyola que ocupa des del 1975. En aquesta ocasió, l’objectiu és impedir que hi hagi manifestacions de suport als set destacats militants sahrauís detinguts el 8 d’octubre passat per haver viatjat als campaments de refugiats del Front Polisario a Tindouf (Algèria).
Els activistes estan acusats de «conspirar contra l’Estat» marroquí i d’«atemptar contra els interessos de la nació», segons un comunicat del Ministeri de l’Interior que posava clarament de manifest l’enuig majúscul de les autoritats del regne per la trobada que van mantenir amb els líders del Polisario, cosa que des de Rabat s’ha vist com un desafiament intolerable.
Els militants, entre els quals hi ha figures conegudes com Brahim Dahan i Ali Salem Tamek, van ser arrestats després de desembarcar a l’aeroport de Casablanca, des d’on pretenien agafar un segon vol amb direcció a Aaiun (Sàhara Occidental). Segons fonts sahrauís, van ser sotmesos a durs interrogatoris policials fins divendres passat, quan van ser transferits a la presó de Salé, al costat de Rabat.
Fonts del Front Polisario a Madrid van afirmar que els activistes detinguts hauran de respondre davant de la justícia militar marroquina perquè «les autoritats no troben en la legislació civil cap acusació per condemnar-los». Així mateix, Rabat extrema el zel a les seves fronteres per evitar noves sortides d’independentistes a l’exterior.

elperiodico.cat