Abdul-Aziz retreu a Espanya que «consenti» la repressió


El líder del Front Polisario, Mohammad Abdul-Aziz, va afirmar ahir que Espanya en particular i Europa en general «no haurien de consentir les violacions de les llibertats fonamentals i els drets humans a escassos quilòmetres de les seves fronteres». El discurs del president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) va clausurar ahir la Conferència Europea de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, que s’ha celebrat des de divendres a Barcelona.

Davant del que va qualificar de «greu escalada en les pràctiques repressives» de les autoritats marroquines, Abdul-Aziz va demanar una vegada més a la comunitat internacional que exerceixi «totes les formes de pressió, així com les sancions pertinents» sobre Rabat, i també que l’ONU «garanteixi la protecció dels drets humans» al Sàhara Occidental.

EL ‘CAS HAIDAR’ / El líder del Polisario es va preguntar així mateix com és que el Govern espanyol «pot acceptar la deportació forçosa d’Aminatu Haidar», l’activista sahrauí que va complir ahir una setmana de vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote després que les autoritats marroquines l’expulsessin del Sàhara Occidental. Haidar també tenia previst assistir a la conferència, però va enviar un missatge en vídeo gravat a l’aeroport.

A les nombroses veus que aquests dies s’han pronunciat a favor de l’activista s’hi van afegir ahir les del premi Nobel José Saramago, que va fer pública una carta dirigida a Haidar, i el coordinador d’Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, que la va visitar. L’escriptor portuguès va demanar «sensibilitat» al Govern espanyol i que es permeti «que Aminatu torni a casa amb el reconeixement del seu valor». El líder comunista va reclamar que Espanya «faci complir» la voluntat de la militant sahrauí i va acusar el Govern de donar-li un «tracte inhumà».

El Ministeri d’Afers Estrangers va oferir dies enrere a Haidar l’estatut de refugiada política, però l’activista el va rebutjar ja que, segons la seva opinió, la proposta suposava que «una vegada més el Govern espanyol nega al poble sahrauí la seva pàtria i la seva existència». El ministre d’Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va respondre que en aquest cas, Espanya «no hi pot fer més».
 
JOSEP SAURÍ

BARCELONA
elperiodico.cat