Barcelona va acomiadar la 35 EUCOCO


El president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) va clausurar ahir la 35 Conferència Europea de Coordinació de suport al Poble Sahrauí (EUCOCO), celebrada aquest cap de setmana, ha situat Barcelona al centre de la solidaritat internacional per al poble sahrauí. Centenars de persones, delegacions de 36 països, organitzacions socials, institucions i ONG’s dels cinc continents, han coordinat i planificat iniciatives a favor dels drets inalienables del Poble Sahrauí.


L’EUCOCO se celebra anualment en una ciutat europea per unir esforços i contribuir a la resolució del conflicte del Sàhara Occidental i reivindicar una vegada més el dret inalienable del Poble Sahrauí a l’autodeterminació. El Poble Sahrauí pateix l’exili, des de l’any 1975, amb un territori està dividit per un mur de més de 2.700 km i ocupat militarment pel Regne del Marroc.

La conferència ha estat un clam per demanar una solució política del conflicte del Sàhara Occidental, ha denunciat la vulneració sistemàtica del drets humans als territoris ocupats, l’espoli dels recursos humans pel Marroc i països europeus i la inoperància de la comunitat internacional, especialment d’Espanya i de la Unió Europea. Finalment, exigeix el compliment de la legalitat i el dret internacional i que es reprenguin les negociacions bloquejades pel Regne del Marroc, d’acord amb les resolucions de l’ONU.

Aminetu Haidar, sahrauí defensora dels drets humans, detinguda a l’aeroport de l’Aaiun i expulsada cap a Lanzarote contra la seva voluntat, va ser una de les protagonistes absents presents a l’EUCOCO. En una connexió via telefònica i mitjançant unes declaracions en video, Aminetu Haidar va explicar que està fent vaga de fam per defensar els seus drets i els del poble sahrauí, que passen per poder retornar lliurement al Sàhara Occidental. L’activista, amb l’estat de salut deteriorat, va manifestar la ferma la voluntat d’arribar, si és necessari, fins a la mort. El grup de set defensors de drets humans que han estat detinguts acusats de traïció, que possiblement seran jutjats per un tribunal militar i que estan desapareguts, també en van ser protagonistes en els diferents parlaments de l’EUCOCO.