Set morts al Sàhara Occidental després d'un partit de futbol

Els disturbis continuen després que s'iniciessin el diumenge entre sahrauís i colons marroquins després d'un partit de la lliga de futbol

Rabat (Efe) .- Set persones han mort en els disturbisdeslligats en Dajla , al sud del Sàhara Occidental , des de la tarda de diumenge passat, segons ha informat la 'wilaya' (govern civil) de la zona.

En un comunicat remès a l'agència oficial MAP, la 'wilaya' precisa que dues de les víctimes són agents policials, i assenyala que s'han produït nombrosos incendis de vehicles i d'establiments comercials, tot i que asseguren que la situació està "sota control" en aquest moment.

D'altra banda, l'organització prosahrauí Sàhara Thawra ha denunciat que un jove sahrauí, Maiche Mohamed Lamin Lahbib, va ser "assassinat" per un grup de colons marroquins que li van clavar una pallissa.

Segons Thawra, Maiche Mohamed Lamin Lahbib, nascut el 1982, va morir ahir al migdia a causa de "els múltiples cops propinats pels colons marroquins als carrers de la ciutat". Com a conseqüència de la seva mort, va prosseguir l'organització a través d'un comunicat, s'han registrat enfrontaments entre sahrauís i policies marroquins a Aaiun i en la pròpia Dajla, a conseqüència dels quals han estat detingut un jove sahrauí a la capital de l'antiga colònia espanyola.

Així mateix, va prosseguir, els colons marroquins, juntament amb la Policia, han intentat entrar en alguns barris de Dajla, però s'han trobat amb "la resistència dels joves sahrauís".

Els colons, segons l'organització, també han cremat cases de sahrauís a la ciutat "amb el consentiment i la supervisió de la Policia". El ministre de l'Interior marroquí, Taieb Cherkaoui, "ja ha aterrat a la ciutat de Dakhla per prendre el comandament de la situació i controlar els pròxims passos a seguir", ha afegit Thawra.

"La situació a la ciutat de Dakhla és absolutament alarmant, les explosions s'escolten des de diversos punts de la ciutat, el pànic i les agressions arrasen els carrers, i les columnes de fum es veuen des de tots els punts de la ciutat", va afegir.

Els morts de diumenge

L'agència estatal de notícies, MAP, va informar ahir dilluns que almenys dues persones havien mort i diverses havien resultat ferides el passat a causa d'una baralla entre sahrauís i colons marroquins després d'un partit de la lliga de futbol amateur a Dajla.

Segons les fonts oficials citades per MAP, grups de joves es van enfrontar a cops de pedra després de sortir del camp i un grup de "convictes" es va aprofitar dels incidents per atacar a diversos transeünts, que van ser agredits amb pals i armes blanques. Dues persones van morir com a resultat d'aquests atacs.

No obstant això, Thawra ha denunciat que aquests incidents van ser protagonitzats per colons marroquins que van agredir a diversos joves sahrauís als carrers de Dajla "sense cap motiu" i amb la complaença de la Policia.

http://www.lavanguardia.com/internacional/20110927/54222476127/siete-muertos-en-el-sahara-occidental-tras-un-partido-de-futbol.html