COMUNICAT AL MOVIMENT SOLIDARI AMB EL SÀHARA

LA PRIMERA FIRA DEL MARROC A BARCELONA NO HA FET CAP
REFERÈNCIA AL SÀHARA OCCIDENTAL.

Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona la Fira
SMAP que ha estat anunciada pels organitzadors com “el primer gran
esdeveniment cultural i comercial de Marroc a Espanya”. La Fira ha estat un èxit de participació del públic, sobretot entra la comunitat marroquina de Catalunya que actualment supera les 200.000 persones.
Més enllà de la indiscutible conveniència de la Fira, abans de la seva celebració va causar inquietud entre el moviment solidari amb el Sàhara occidental l’anunci oficial de la fira en el que es llegia que es pretenia promoure “inversions immobiliàries a les províncies saharianes”.
Cal recordar que el Marroc manté ocupat per la força i il·legalment la majoria del territori del Sàhara occidental. L’ONU considera aquest territori com a pendent de descolonització i en nombroses resolucions el Consell de Seguretat reconeix el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació, el que inclou que el país ocupant no pot promoure activitats econòmiques com les que anunciava la fira SMAP.
Per evitar malentesos, s’ha de precisar que ni la Generalitat ni l’Ajuntament no han aportat finançament públic a l’esdeveniment, que ha tingut uns objectius d’àmbit empresarial i privat. Les institucions catalanes tampoc tenien informació en el sentit que l’organització de la Fira volgués fer propaganda de l’explotació turística i comercial dels territoris que pertanyen al Sàhara occidental. Per tant, cap implicació activa de les nostres institucions en aquesta suposada operació.
Un cop varem tenir coneixement a través de la web de l’SMAP, que es podia
incloure el Sàhara com a objectiu econòmic, Acaps (Associació Catalana d’Amistat amb el Poble Sahrauí) ha denunciat públicament aquesta situació. Acaps ha fet arribar la protesta a les institucions catalanes i municipals així com a l’organització de la Fira.
Com a coordinador de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara m’he adreçat a l’Ajuntament de Barcelona, a la Conselleria de Vicepresidència de la Generalitat, al departament de Cooperació, a la Conselleria d’Acció Social i a la Secretaria d’Immigració. Em consta que s’ha actuat per capgirar la situació.
Després de totes aquestes gestions, dutes a terme en els darrers quinze dies,
finalment a la Fira SMAP no s’ha contemplat cap referència a la promoció de
negocis als territoris del Sàhara ocupat, al contrari del que s’havia anunciat
inicialment.
Per tant, donem per tancat aquest episodi i celebrem que Barcelona no hagi estat escenari de cap mena de publicitat perjudicial per als interessos del poble sahrauí que sempre ha tingut el suport unànime de la representació parlamentària de Catalunya i de les institucions catalanes a nivell nacional i també municipal.
Miquel Carrillo Giralt
Coordinador de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara
26.01.2009