REPRESSIÓ DEL RÈGIM ALAUITA

El Marroc deté una icona de la lluita del poble sahrauí

Dos periodistes espanyols també van ser retinguts


BEATRIZ MESA
RABAT
Una targeta d’embarcament va desencadenar ahir la detenció d’Aminetu Haidar, la icona de la lluita pacífica pels drets del poble sahrauí. L’activista va ser arrestada per la policia marroquina a l’aeroport de la ciutat d’Aaiun (Sàhara Occidental) després de negar-se a indicar la seva nacionalitat en el formulari que exigeix la reglamentació internacional per als viatgers. «A la ciutat de destí va escriure Aaiun, però no va especificar Sàhara Occidental ni tampoc Marroc perquè el Sàhara no és marroquí», van afirmar fonts sahrauís a aquest diari, que estan convençudes que el motiu de la seva detenció és la gira internacional que ha fet les dues últimes setmanes per explicar la «difícil» situació dels drets humans a l’antiga colònia espanyola i per defensar l’autodeterminació del Sàhara Occidental, annexionat pel Marroc el 1975. Aminetu Haidar va arribar en un vol procedent de Las Palmas de Gran Canària acompanyada de dos periodistes espanyols, el documentalista Pedro Barbadillo i el càmera Pedro Guillén, que també van ser retinguts durant hores a la comissaria de policia de l’aeroport.

DISCURS MOLT PATRIOTA / Els independentistes van assegurar que comença un període «fosc» als territoris del Sàhara després del discurs tan dur que el rei Mohammad VI va fer el 6 de novembre amb motiu del
34è aniversari de la Marxa Verda. «El ciutadà és marroquí o no ho és. Els temps del doble joc s’han acabat. Patriota o traïdor, no hi ha espai per ser al mig», va declarar el monarca alauita.
elperiodico.cat