El Polisario demana a Espanya que deixi de "publicitar" el pla d'autonomia marroquina. La solució només passa per un referèndum


MADRID, 19 de gener de 2011 (EUROPA PRESS) - El Front Polisario ha demanat avui al Govern espanyol que deixi de "publicitar" el pla marroquí d'autonomia per al Sàhara Occidental ja que la solució al contenciós només vindrà amb un referèndum en el que els sahrauís puguin decidir lliurement el seu futur.

El delegat del moviment independentista a Espanya, Bucharaya Beyún, ha reaccionat així a les declaracions del ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, en una entrevista a 'Vanity Fair' en la qual afirma que si fos el "president" del Polisario "no menysprearia l'opció autonomista en comptes de portar 30 anys en tendes de campanya ", en al.lusió als campaments de sahrauís a Tindouf (Algèria).

Beyún ha admès en declaracions a Europa Press que no li sorprenen les paraules de Jáuregui perquè "demostren una vegada més que Espanya segueix donant suport al Marroc" en aquest assumpte.

Amb ironia, s'ha felicitat de la "sort" que tenen els sahrauís de no tenir a Jáuregui com a líder del Polisario però ha lamentat que les manifestacions del gruix de les forces polítiques espanyoles i de la societat civil en favor d'un referèndum d'autodeterminació per el poble sahrauí "no hagi fet efecte en el Govern" de José Luis Rodríguez Zapatero.

Per això ha instat a l'Executiu espanyol a deixar de "donar publicitat" a la proposta marroquina, que el Polisario es nega a entrar a negociar, i en el seu lloc que "defensi la legalitat internacional".

Beyún ha recolzat en canvi la proposta que al seu dia va fer la cap de la diplomàcia espanyola, Trinidad Jiménez, per elevar el nivell polític de les reunions del Grup d'Amics per al Sàhara que conformen a l'ONU Espanya, EUA, el Regne Unit, França i Rússia, perquè aquestes reunions es facin en algun moment a nivell de ministres o secretaris d'Estat per tal d'impulsar un acord entre Rabat i el Polisario.