Aminetu Haidar, Premi René Cassin de Drets Humans

La presidenta del Col · lectiu dels Defensors Sharauis de Drets Humans (CODESA), Aminetu Haidar.

El Govern basc ha concedit el Premi René Cassin de Drets Humans a Aminetu Haidar, defensora dels drets humans al Sàhara Occidental.

GASTEIZ. L'activista va romandre empresonada entre 1987 i 1991, sense que es conegués el seu parador. El 2005 va resultar greument ferida durant una manifestació i va ser detinguda a l'hospital on estava ingressada i traslladada a la presó, on va estar reclosa durant diversos mesos. Allà va dur a terme una vaga de fam que va debilitar greument la seva salut. Candidata al Premi Sakhàrov de drets humans, mentre complia condemna, va ser guardonada amb el Premi Juan Maria Bandrés a la Defensa del Dret d'Asil i la Solidaritat amb els Refugiats, de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat. Recentment li ha estat concedit el Premi Silver Rose, de l'aliança internacional d'ONG Solidar per la seva tasca per la llibertat i la dignitat humanes. El novembre del 2009, quan tornava a la seva ciutat després de rebre a Nova York el Premi al Coratge Civil 2009, de la Fundació Train, va ser novament detinguda per les forces policials i de seguretat marroquines a l'aeroport d'Aaiun. Posteriorment, va ser expulsada i va protagonitzar una altra vaga de fam a la pròpia terminal de l'aeroport de Lanzarote. El jurat considera que Haidar representa la lluita del poble sahrauí per la defensa dels drets humans, tasca d'especial dificultat i risc a causa de l'obstinada realitat que demostra amb claredat de quina manera les autoritats marroquines trenquen amb els drets reconeguts per als defensors i defensores pel Dret Internacional dels Drets Humans i restringeixen les llibertats d'expressió, reunió i associació.

El jurat destaca, així mateix, que aquesta defensa és encara més complicada i arriscada per a les dones sahrauís que, des del seu paper fonamental en el desenvolupament de la vida tradicional, han estat i són objecte de greus abusos als seus drets humans. En la concessió de aquest guardó a la persona d'Aminetu Haidar s'ha tingut també en consideració la seva condició de representant del col · lectiu d'activistes de drets humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, tal com assenyala la seva candidatura. El guardó, la finalitat és reconèixer públicament i premiar a aquelles persones o col · lectius que amb la seva trajectòria personal o professional donen testimoni del seu compromís en la promoció, defensa i divulgació dels Drets Humans, consisteix en una distinció honorífica, en un reconeixement públic i està dotat amb 16.550 euros. El jurat estava integrat per la consellera de Justícia i Administració Pública, Idoia Mendia, la viceconsellera de Justícia, M ª Victoria Cinto, la directora de Drets Humans, Inés Ibáñez de Maeztu, José Ángel Cuerda, Edmundo Rodríguez, Maria Oianguren, Silvia Escobar i Gorka Landaburu.

http://www.noticiasdealava.com/2011/11/10/sociedad/euskadi/aminetu-haidar-premio-rene-cassin-de-derechos-humanos